SDE

"Віднови у нас красу Твого спасіння," - проповідь владики Ярослава у Першу неділю Великого Посту

23 лютого 2010
Друк E-mail
21 лютого у першу неділю Великого посту владика Ярослав (Приріз) відслужив Божественну Літургію у катедральному храмі Пресвятої Трійці у м. Дрогобичі. Після завершення читання Євангелія архиєрей звернувся до вірних у проповіді. Владика Ярослав зазначив, що історичний контекст Неділі Православ'я (спогад перемоги іконопочитанння над єрессю іконоборства) є особливо актуальним для нас, греко-католиків. "Ще зовсім недавно  в Україні панував безбожний  режим, котрий намагався знищити  нашу Церкву. - Наголосив архиєрей. - Але, незважаючи на усі  його старання, ми завдяки вірності своїй християнській традиції та вірі зберегли в чистоті свою віру, благоговійно молились і зберігали той духовний шлях, який нам залишив Христос, Свята Євангелія, Отці Церкви та наші мученики й ісповідники від Володимирового хрещення."

Відтак проповідник розкрив богословське значення іконопочитання, а зокрема розуміння образу Божого в людині в контексті покаянних богослужінь Великого посту: "Через наші гріхи ми спотворюємо і нищимо образ Божий в нас. Це ми робимо щодня. І ця ікона не є створена людськими руками, вона намальована Святим Духом. Це жива ікона, найцінніший образ Божий, на відновлення якого Син Божий не завагався пролити власну кров".

Наприкінці владика закликав вірних, звернувшись до Господа з словами подяки за те, що створив нас на Свій образ, благати у Нього очищення цього святого образу: "Створи нас знову, очисти нас, віднови у нас красу Твого спасіння".

Читати увесь текст проповіді
.

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар єпархії

Воскресіння Христове

pascha

 

banner

Архів
^ Догори